Aducând lumină și bucurie: colindul nostru pentru persoanele vârstnice din județul Suceava

True Health Organization
3 min readDec 30, 2023

În spiritul sărbătorilor, în cadrul True Health am luat inițiativa de a aduce bucurie și lumină în inimile celor vârstnici. În acest sens, am adunat un grup de tineri pentru a colinda vârstnicii aflați în azilele și centrele din jud. Suceava, mai exact, a celor aflați la Centrului Rezidențial pentru Persoane Vârstnice ADMO, de la Spitalul de Îngrijiri Paleative ,,Sfântul Luca”, făcând în final un popas și pe la Spitalul Municipal din Rădăuți. În total, pe data de 21 decembrie, peste 60 de persoane vârstnice s-au bucurat de mini concertul nostru de colinde

Gabriel Șestun, inițiatorul acestei acțiuni, împărtășește cu noi câteva gânduri și impresii:

“Această inițiativă a avut un impact profund nu doar asupra bătrânilor, ci și asupra întregii echipe. Cu fiecare colind, am resimțit bucuria adusă de muzica și versurile tradiționale, împărtășind momente de conexiune autentică cu cei care au străbătut decenii de trăiri și experiențe.”

Adrian-Ștefan Maftean, președintele organizației, subliniază importanța umanității și a compasiunii în astfel de acțiuni, punând accentul pe sănătatea mintală la vârste înaintate:

“În ultimele decenii, o tendință clară a devenit evidentă la nivel mondial: îmbătrânirea accelerată a populației. Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, procentul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani în rândul populației globale va înregistra aproape o dublare între anii 2015 și 2050, crescând de la 12% la 22%. Acest fenomen semnificativ atrage atenția asupra implicațiilor și nevoilor crescânde ale unei societăți în schimbare. În acest context, îmbătrânirea activă devine o necesitate, nu un moft. Punerea în valoare a expertizei și experienței de viață a persoanelor vârstnice este esențială pentru o bună colaborare intergenerațională, un schimb eficient de bune practici care, în final, să ducă la conturarea unei societăți sustenabile din punct de vedere economic și reziliente la schimbare pe termen lung. Depresia afectează persoanele vârstnice, acestea simțind sentimente precum singurătatea și frica de moarte, stări de ineficiență și dependență, dar și dezamăgiri personale și profesionale. Muzicoterapia este una dintre intervențiile simple pe care le putem implementa în centrele pentru persoane vârstnice și, drept urmare, în anul 2024 avem în vedere să realizăm un amplu program în acest sens.”

ANALIZĂ DE SITUAŢIE — Anul 2022 Depresia la vârstnici

Vrei să ne ajuți? Donează aici:
Banca: EximBank
RON: RO75BRMA241102467601RO01
EUR: RO32BRMA241102467601EU01
USD: RO89BRMA241102467601US01

SWIFT CODE: EXIMROBU
Asociația “True Health”
Mențiunea: Donație ,,Dăruind vom Dobândi” 2024

wearetruehealth.org

--

--